6980362590

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση, μαζί με την αυξητική μαστών, είναι η πιο δημοφιλής επέμβαση στην Πλαστική Χειρουργική. Καθημερινά προσέρχονται στα ιατρεία πολλοί ασθενείς ενδιαφερόμενοι για λιποαναρρόφηση. Παλαιότερα, οι γυναίκες ήταν σε συντριπτική πλειοψηφία οι περισσότερες ενδιαφερόμενες. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες μπαίνουν στη διαδικασία της λιποαναρρόφησης.

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος. Απευθύνεται σε εκείνους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν την προσδοκώμενη απώλεια βάρους και παρόλο που έχουν προσπαθήσει μέσω της σωματικής άσκησης, παρουσιάζουν σημεία στο σώμα τους με αυξημένη λιποαποθήκη.

Η διαδικασία είναι απλή, γρήγορη, με ταχεία αποκατάσταση στην καθημερινότητα του ασθενούς και τις περισσότερες φορές μπορεί να υποβληθεί με τοπική αναισθησία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ιατρείου. Αναρροφάται το λίπος με τη βοήθεια μιας συσκευής αναρρόφησης μέσω μικρών οπών που δημιουργούνται συνήθως σε σημεία που δεν είναι άμεσα εμφανή με τα εσώρουχα ή το μαγιό.

Τεχνικές Έγχυσης

1. Ξηρή τεχνική (Dry liposuction)

Είναι η παλαιότερη τεχνική λιποαναρρόφησης και έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί. Κατ’ αυτήν, εισάγεται μια κάνουλα αναρρόφησης μέσω μιας οπής και γίνεται απευθείας αναρρόφηση του λίπους του σημείου του σώματος που έχει σχεδιαστεί. Είναι ιδιαίτερα τραυματική και αιματηρή μέθοδος.

2. Υγρή τεχνική (Wet liposuction)

Είναι η τεχνική κατά την οποία εισάγεται μικρή ποσότητα φυσιολογικού ορού και αναισθητικών υγρών στην περιοχή που επεμβαίνουμε πριν ξεκινήσει η αναρρόφηση. Συνήθως η αναρρόφηση του λίπους είναι τουλάχιστον διπλάσια από το ποσό της έγχυσης.

3. Πολύ υγρή τεχνική (Superwet liposuction)

Είναι ευρέως διαδεδομένη τεχνική στις μέρες μας. Υπολογίζεται εμπειρικά το ποσό περίπου που σκοπεύουμε να λιποαναρροφήσουμε. Πριν την έναρξη της αναρρόφησης εισάγεται η αντίστοιχη ποσότητα φυσιολογικού ορού και αναισθητικών υγρών στην περιοχή. Η αναλογία έγχυσης : αναρρόφησης είναι 1:1.

4. Τεχνική Tumescent (Tumescent liposuction)

Είναι η τεχνική πρώτης επιλογής για τη λιποαναρρόφηση στις μέρες μας. Επίσης με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να πραγματοποιηθεί η λιποαναρρόφηση ανώδυνα, αναίμακτα και με ασφάλεια με τοπική αναισθησία στο χώρο του ιατρείου. Γίνεται έγχυση στην περιοχή της λιποαναρρόφησης διπλάσιας ή/ και τριπλάσιας ποσότητας φυσιολογικού ορού και αναισθητικών υγρών από το ποσό του λίπους που υπολογίζεται να αναρροφηθεί. Η αναλογία έγχυσης : αναρρόφησης είναι 2-3:1.

Υποβοηθούμενη Λιποαναρρόφηση

1. Κλασσική λιποαναρρόφηση

Είναι η κυρίαρχη μέθοδος που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα. Στην περιοχή που ήταν να υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση γινόταν έγχυση από φυσιολογικό ορό και αναισθητικά υγρά και εν συνεχεία γινόταν άμεση λιποαναρρόφηση. Έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί.

2. Laser υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση (Smartlipo)

Είναι διαδεδομένη τεχνική υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης. Άμεσα μετά την έγχυση εισάγεται στην περιοχή μια οπτική ίνα που είναι συνδεδεμένη με το laser. Παράγεται laser μήκους κύματος ND:YAG, με αποτέλεσμα να παράγεται θερμότητα και να καταστρέφονται πιο εύκολα τα λιποκύτταρα. Εξαιτίας της δράσης του laser, αν χρησιμοποιηθεί πιο επιφανειακά, επέρχεται και μικρή σύσφιξη στο υπερκείμενο δέρμα.

3. Παλλόμενη λιποαναρρόφηση (Vibrolipo)

Είναι επίσης διαδεδομένη τεχνική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μόνη είτε συνδυαστικά με κάποια άλλη υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση. Άμεσα μετά την έγχυση εισάγεται ένα probe στην περιοχή, στην κάνουλα του οποίου μεταφέρεται μέσω ειδικού μηχανήματος συνεχόμενη παλμική κίνηση. Το αποτέλεσμα αυτού είναι η πιο εύκολη διάσπαση των λιποκυττάρων και η καλύτερη σμίλευση της περιοχής. Αξιόπιστη τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα.

4. Υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση μέσω υπερήχων (Vaserlipo)

Είναι η πιο σύγχρονη και η πιο ευρέως διαδεδομένη τεχνική υποβοηθούμενης λιποαναρρόφησης. Άμεσα μετά την έγχυση εισάγεται ειδικό probe υπερήχων μέσω του οποίου παράγεται υψηλή θερμότητα με αποτέλεσμα την ευρεία διάσπαση των λιποκυττάρων και την έντονη ρευστοποίηση του λίπους. Είναι εξαιρετική τεχνική με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Προκαλεί την καλύτερη σμίλευση στο υποδόριο λίπος και είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για τη διενέργεια λιπογλυπτικής. Τα μοναδικά μειονεκτήματά της είναι ότι είναι επώδυνη τεχνική, οπότε ο ασθενής θα χρειαστεί κάποιου είδους αναισθησίας (μέθη ή γενική αναισθησία) και ότι η διάσπαση του λίπους είναι τόσο μεγάλη, που το συγκεκριμένο λίπος που αναρροφάται δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λιπομεταφορά.

Επίλογος

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τη λιποαναρρόφηση μια τόσο διαδεδομένη επέμβαση είναι ότι είναι μια απλή διαδικασία με ταχεία αποκατάσταση και μακροχρόνια αποτελέσματα. Ιδίως, αν δεν υπάρξει αυξομείωση βάρους άνω των 10 κιλών, το αποτέλεσμα της λιποαναρρόφησης έχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής.

Share with a friend if you like

Είπαν για εμάς